T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / LİCE - Kayacık Şehit Jandarma Çavuş İsmail Uygun Ortaokulu

Haberler

Nis

Mrt

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sn.Seyithan ERBOĞA ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Sn.Önder ANDİÇ okulumuzu ziyaret ettiler.

Mrt

12 Mart İstiklâl Marşı'mızın kabulünün 103.Yılında okulumuzda yapılan kutlama töreni   
İstiklâl Şairi'miz Mehmet Akif Ersoy'u sevgi,saygı ve minnetle anıyoruz.

Mrt

Ankara Fransız Büyükelçiliği tarafından açılan "Çevre Konulu Proje Çağrısı" kapsamında okulumuzda yapılan uyarlanabilir okul bahçeleri tasarım çalıştayından görüntüler.
Projenin resmi ortakları; Meksa Vakfı, İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, İstanbul Arel Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Diyarbakır Çevre ve Kalkınma Derneği Başkanı
Mehmet Altuntop'a teşekkür ederiz.

Mrt

Servis araçlarımız Lice Jandarma Trafik ekipleri tarafından denetlendi.

Mrt

Şubat ayının örnek öğrencilerini ve örnek sınıfını belirledik.Öğrencilerimizi başarılarından ve okuldaki örnek davranışlarından dolayı tebrik ediyoruz.

Mrt

8.sınıf öğrencilerimiz, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen "Kariyer Yolunda Lisenin Önemi" adlı söyleşiye zoom çevrimiçi platformu aracılığıyla katıldı.

Şbt

Millî Eğitim Bakanlığınca ülke genelinde 6 ve 9. sınıflar için yapılacak ortak sınavlara ilişkin konu soru dağılım tabloları yayımlandı. Millî Eğitim Bakanlığınca ülke genelinde, 2023-2024 eğitim öğretim yılı 2. dönem 1. yazılı sınavları 6. sınıf Türkçe ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersleri için 26 Mart 2024 Salı günü; 6. sınıf matematik ile 9. sınıf matematik dersleri için 27 Mart 2024 Çarşamba günü yapılacak.

Şbt

Ayın Yazarı: Refik Halit Karay

Ayın Şiiri: Mihriban

Ayın Türküsü: Mihriban 

Ayın Kitabı: Anıtı Dikilen Sinek 

Haftanın Deyimi: Kel başa şimşir tarak 

Haftanın Atasözü: Ağaç meyvesi olunca başını aşağıya salar. 

Şbt

Aralık ayının örnek öğrencisi ve örnek sınıfını seçtik. Öğrencilerimiz hediyelerini karneleriyle birlikte aldılar. Öğrencilerimizin karne sevinci, örnek öğrenci seçilmenin sevinci ve gururuyla ikiye katlandı. Öğrencilerimizi tebrik ederiz. 

Şbt

Afet, çeşitli doğa olaylarının sebep olduğu yıkımdır. Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesinde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Dünya Meteoroloji Örgütüne (WMO) göre sadece 1980'li yıllarda dünyada 700,000 kişi meteorolojik afetlerden dolayı hayatını kaybetmiştir (MMO, 1999) Yavaş  gelişen doğal afetler: şiddetli soğuklar,kuraklık, kıtlık... Ani gelişen doğal afetler ise şunlardır: depremseller, su taşkınları, toprak kaymaları, kaya düşmeleri, çığ, fırtınalar, hortumlar, volkanlar, yangınlar...

   Doğal afetleri engellemek mümkün değil lakin afetlerin etkilerini en aza indirmek mümkün. Toplumun afetler konusunda bilinçlendirilmesi en önemli adımdır. Afet türleri, alınacak önlemler, afet sırasında ve afet sonrasında yapılması gerekenler konusunda yediden yetmişe tüm vatandaşlar bilinçlendirilmeli.

   6 Şubat Depremi yıldönümünde öğrencilerimize deprem farkındalığı oluşturmak için 06/02/2024 tarihinde okulumuzda deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

 

 

Ock

Ayın Yazarı:Ömer Seyfettin

Ayın Şiiri: Bana Seni Gerek Seni

Ayın Türküsü:Çarşamba'yı Sel Aldı

Ayın Kitabı:Dede Korkut Kitabı

Haftanın Deyimi: Gözü arkada kalmak

Haftanın Atasözü: İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara. 

Ock

Dede Korkut'un, Türklerin Şamanizm'e inandığı dönemde Şamanlara kopuz çalmayı öğreten, adeta Şamanların hocası konumunda olduğu söylenmektedir. Türklerin Müslüman olduğu dönemde de Müslümanlığı kabul ederek halka yol gösterdiği kayıtlarda yer almaktadır. Bu anlatıların büyük kısmına Dede Korkut hikayelerinde geçen ifadelerden yola çıkılarak varılmıştır. Dede Korkut Hikayelerinde Türklerin yaşayış biçimlerinden gelenek ve göreneklerine kadar pek çok olay anlatılır. Bu olayların kiminde Türklerden Şamanizm'e inanan bir topluluk, kiminde ise Müslüman bir topluluk olarak bahsedilir. Dede Korkut Hikayeleri asırlar boyunca dilden dile anlatılarak aktarılmıştır. Hikayelerin 15. yüzyılda yazıya döküldüğü ve kayıt altına alındığı düşünülmektedir.

 

Dede Korkut Kitabı'nda Geçen Hikayeler:

 

1)          Kam Püre Bey Oğlu Bamsı Beyrek için tıklayınız.

2)         Duha Koca Oğlu Deli Dumrul için tıklayınız.

3)         Salur Kazan’ın Evinin Yağmalanması için tıklayınız.

4)         Kazan Bey Oğlu Uruz’un Tutsak Olması için tıklayınız.

5)         Dirse Han Oğlu Boğaç Han için tıklayınız.

6)         Kanglı Koca Oğlu Kan Turalı için tıklayınız.

7)         Kazılık Koca Oğlu Yigenek için tıklayınız.

8)         Basat’ın Tepegözü Öldürmesi için tıklayınız.

9)         Begil Oğlu Emre için tıklayınız.

10)      Uşun Koca Oğlu Segrek için tıklayınız.

11)       Salur Kazan Ve Oğlu Uruz için tıklayınız.

12)      Dış Oğuz İsyanı Ve Beyrek’in Ölümü için tıklayınız.

Ock

Ara

1914 yılında başlayan 1.Dünya Savaşı ve hemen akabinde 1919 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı ülkemizdeki kaynakların tükenmesine sebep olmuştu. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ekonomik yönden kötü durumdaydı. Sanayi kuruluşumuz neredeyse hiç yoktu ve tarıma elverişli alanların çok azı ekilebiliyordu. Tarımla uğraşan köylüler yoksuldu. Kaldı ki peş peşe girdiğimiz savaşlar tarım yapacak genç nüfusu tüketmişti. Birçok ürünü yabancılardan almak zorunda kalmıştık.  Bu zorlu süreçte kendi kendimize yetmek ve kendi ürettiklerimizle yetinmek zorundaydık. 12 Aralık 1929 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan konuşmalarda yerli malı kullanmanın ve tutumlu olmanın öneminden ve gerekliliğinden bahsedilmesinin hemen ardından ülke olarak harekete geçildi. 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığının "Belirli Günler ve Haftalar Çizelgesi" ne girerek okullarımızda "Yerli Malı Haftası" adı altında kutlanan 12-18 Aralık tarihleri arası, 1983 yılından bu yana da "Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası" adıyla kutlanmaya başlandı. 

   Her yıl olduğu gibi bu yıl da Yerli Malı Haftası'nı dolu dolu geçirdik. Öğrencilerimiz birbirinden lezzetli yiyecekler getirerek sofralar kurdular; hem yerli malı kullanmanın hem de paylaşmanın,dayanışmanın önemini kavradılar.